Monday, August 23, 2010

KHATIRA~~~

salam.....
entry kali nie nk citer psl air yg femes kt selatan tanah air....air pe ek????
KHATIRA@KATIRA.....
bile tibe je pose, air ni la yg lh dikatakan wajib ade bile nk buke untk family mumy...xtaw la pe yg best sgt...tp sgt best....hehehe...memandangkan skrg stay kt seremban,payah sket nk jumpa...jd,me'rajin'kan diri mencari resepi...konon2 nk wt sendiri la nie...hehehe.....tp,pd korg yg xkenal air nie,mumy de gmbr untuk  korg...
air katira dlm balang

Ini dia resepi KHATIRA
Gambar dan resepi dipinjam dari blog chef popular iaitu http://rozzan.blogspot.com . 

BAHAN-BAHANNYA:

Disediakan lebih awal:

Sirap:

Didihkan 2 cawan gula dalam 3 cawan air.

Masukkan 1 helai daun pandan, hingga larut gulanya.

1 cbsr kathira - direndam semalaman, buangkan kekotoran dan ditapis. Dibilas dengan air masak, ditapis lagi.

10 butir kembang semangkuk - direndam semalaman buangkan biji dan kulit. Ditapis, bilas dengan air masak dan ditapis lagi.

1 sudu besar rata biji selasih - direndam dalam air masak hingga ia mengembang, kemudian ditapis lagi.

1 tin susu cair (sejat)- 'evaporated milk' - (410 g)

1 cawan sirap

6 cawan air

1 sudu teh air mawar

CARA MEMBUATNYA:

Dalam sebuah mangkuk besar, masukkan katira, kembang semangkuk dan biji selasih. Tuangkan sirap, air susu dan air mawar. Dikacau rata. Masukkan ketulan air batu atau air batu yang dihancurkan dan dihidangkan.

NOTA:

Biji Selasih -boleh didapati dari kedai India atau dari gerai peniaga Cina yang menjual makanan kering di pasar.

Kembang semangkuk - boleh didapati dari kedai sinseh Cina

Kathira - dapatkan dari kedai peniaga India. Orang-orang Islam gemar minum katira semasa bulan puasa.
air katira yg dh siap...bestnyer!!!!
 p/s: pd kekawan yg nk try,silala...confirm korg x menyesal!!!!
 

No comments:

Post a Comment